Færderteppet

Færderteppet er laget av håndtovede ullsteiner. Hovedandelen ullstein er laget av ull fra Spælsau, blandet med fiber fra Alpakka og Angorakaniner. Denne blandingen gir mykhet, bedre holdbarhet, økt slitestyrke og  et mer autentisk utseende. De fleste teppene vil ha en hovedandel av ull fra Spælsau.

Blandingsforholdene vil variere noe fra teppe til teppe. Ulla / fiberen klippes for hånd, vaskes og kardes hver for seg, for så å blandes i en ny kardeprosess. Hver eneste ullstein er laget for hånd og tovet i et varmt grønnsåpebad. Så har de gjennomgått en ny tove- og herdingsprosess for å gjøre dem mer robuste. Så syes de sammen for hånd. Færderteppet kan bestilles i alle størrelser, med flere fargenyanser, men felles for dem er at de skal minne om naturen og fjæresteinene her ute på øyene.

Om dyrene og ullen

Alle dyrene har et godt og naturlig liv i stor grad av frihet tilpasset krav til sikkerhet og behov. Spælsauens litt grovere struktur, sammen med Alpakkaens fine, myke fiber og Angoraens utrolige varme og mykhet, gir teppene en perfekt   kombinasjon som minner om steiner vasket runde av vann, is og tidens gang. 

Spælsauen er av de opprinnelige sauerasene i Norge,godt tilpasset vårt klima. Den er utbredt over hele landet, er liten og spedbygd, men hardfør og fruktbar. Ullen er lett og tar opp lite fuktighet. All saueull som brukes i Færderteppet er produsert lokalt. Noen fra de mange gårdene på øyene, andre beiter landskapsvernområder for å hindre tilgroing,

To sauer som beiter
Angorakanin

Angorakaninen

Angorakaninen er i særstilling sammenlignet med andre kaniner. Pelsen gror hele livet og er kjent for sin mykhet, tynne fibre og silkeaktig tekstur, både varmere og lettere enn annen ull på grunn av sin hule kjernen. Angora fiber ikke er naturlig elastisk, men filter og tover godt. Angorakaninene lever på Tjøme i Færder kommune og er avlet frem på kaniner fra Silkebækken. De klippes hver 3. måned.

Alpakka

Alpakka er et søramerikansk kameldyr drettet for å få frem best mulig fiber, en av verdens fineste og mest luksuriøse. Fiberen, er glatt som silke og tre ganger sterkere enn saueull. Dyrene klippes en gang i året. Den har enestående isoleringsegenskaper, klør ikke, har generelt lav vekt. Den mister ikke sin gode isoleringsevne, selv om den blir våt. Færderteppet bruker Alpakkafiber fra Skogen Alpakka i Lillestrøm.

Alpakka ved en låve