Jonas og skogens gåte

I denne fjerde boken om reiser Jonas motvillig med på hytta til morens nye kjæreste – en sportsidiot med to like håpløse sønner. Det er det siste jonas ønsker. Ting blir ikke bedre når de edelig når frem og skudd ljomer gjennom lufta. Jonas slipper unna med skrekken. Han skulle aldri blitt med! Hvem skyter? Hvorfor? Jonas treffer en kjent forfatter som forteller om en gammel samisk barnegrav, men som også hjelper han til å se annerledes på sin nye situasjon.

Fakta i Jonas og skogens gåte

Savalen

Savalen er en Innsjø som ligger i Tynset og Alvdal kommune. Men Savalen er også navnet på tettstedet som ligger tett ved den samme sjøen. Savalen er kjent som en rekreasjonsområdet, det er en park, en skog eller et sted hor man kan hvile, gå tur eller drive en form for friluftsliv eller idrett. Savalen er også kjent for å være et vintersportsted, med skiskytteranlegg, skiløypenett og bakker. Savalen har også fine muligheter til nydelige padleturer eller bading i sjøen, og rideturer i fjellet om sommeren. Savalen avslutter Dovrefjell i øst.

Runebomme

Runebomme, er samenes berømte trolltromme, eller Noaidetromme, eller Sjamantromme, som det også blir kaldt. Trommen består av en uthulet trestamme, overtrukket av kalveskinn. På skinnet er det ofte malt forskjellige symboler. Symbolet på trommen som Jonas holder i hånden, er solen. Runebomme kommer av ordet rúna, som betyr trolldom. Trommen er først beskrevet hos samene på 1100-tallet. Som trommestikke benyttes en hammer av reinsdyrhorn.

Verdens største Pepperkakehus

Et 12 meter høyt tårn og flere hundre kvadratmeter stort er pepperkakehuset som Jonas og Ida besøker på Savalen i Tynset. Det er Nissemor sin oppskrift og huset ligger i Nissegata. Der er det mange hytter og leiligheter for de som vil på Savalen for å oppleve vakker natur og kanskje vil gå i fotsporene til Jonas, Nico og de andre i boken om Jonas og skogens gåte.

Andre bøker i samme serie