Ekspertsamtaler er en rekke intervjuer i forbindelse med research til boken. Barne-ekspertene spør de voksne ekspertene om vanskelige tema.

Se videoene lenger ned!

Først en presentasjon av ekspertene.

Presentasjon av barne-ekspertene

Emil Alexander Stark Murel liker å være med venner og spille, tøyse, snakke og leke. Emil går på fekting og spiller tuba i korps. Han går i 6B på Oserød i Færder kommune. Favorittfaget er IKT og K&H (Kunst og håndverk). På bildet er Emil på Galdhøpiggen med Visdalen i bakgrunnen. Han var der i september sammen med 10 andre miljøagenter i Færder, hvor han er nestleder.

Jo-Jakup Sulheim Ovesen er den yngste av barne-ekspertene. Han er født i 2012, bor i Lom og går på Loar skule. 

Navnet har han fått etter Reins-Jakup og Jo Gjende, to store fjellkarer i Jotunheimen som du også kan lese om i boken.  Jo-Jakup er døpt på en stein like utenfor Spiterstulen under Høst-takke-messen.  Jo-Jakup har interesser som gaming, PC og VR, danser hallingsdans, liker å spille spill og være sosial med familien. Favorittfag på skolen er gym og programmering. Dialekten som Jo-Jakup snakker, som alle de andre i Lom gjør, bruker mange former av kasus og er en av dialektene som ligger nærmest slik vikingene snakket (gammelnorsk). Dette skriver vi også litt om i boken. 

Jo-Jakup intervjuer glasiologen Erik. (Se video lenger ned)

Marlene Grove Bartley er 13 år og går i 8A på Borgheim skole på Nøtterøy. Favorittfaget er gym og interessene er hest, hest og hest. I tillegg er hun glad i å lese bøker, har øvd seg på å bokbade forfattere, noe hun er blitt veldig flink til. Marlene en er aktiv og reflektert jente. På spørsmål om hva Marlene tenker om ulv, svarer hun at hun opplever at ulven er blitt veldig dårlig og urettferdig behandlet. Så her har dere iallefall en ting felles 😉

Olav M. Mørkkåsa  er blitt tretten år. Han bor på Tjøme og går i 8. Klasse og skriver følgende:   Favorittfagene er engelsk, tysk og forskning praksis, som er mitt valgfag på ungdomsskolen. På fritiden går jeg på turn og liker å spille videospill med vennene mine.  Jeg er interessert i rettferdighet og samler inn penger til et land i Afrika (Tanzania) Hver eneste krone jeg samler inn går til barn som trenger dem mer enn meg. Jeg har vært i Tanga 4 ganger og sett hvordan familiene bruker pengene jeg samler inn.  Første gang var det masse søppel der, siste gangen var det blitt litt bedre. Men nå sliter de pga. Koronaen.  Jeg er opptatt av Klima og miljø og er alltid med på strandryddedagen på Tjøme. Jeg har vært på Galdhøpiggen to ganger, en gang fra Juvasshytta og en gang fra Spiterstulen.

Olivia Koks går i 7A på Lindhøy skole på Tjøme. Hun liker å ri, være ute i naturen og særlig liker hun å være sammen med sin beste dyrevenn ”Buster”. Olivia liker å samle steiner hun finner, særlig når de har krystall i seg.  Olivia er leder av Miljøagentene i Færder og var sammen med Emil, ansvarlig for turen til Galdhøpiggen i september. Det som imponerte henne mest med fjellet var de bratte stupene.

Presentasjon av voksenekspertene

Dag Olav Hessen er professor i biologi og jobber på universitetet. Han er mest kjent for forskning på vann, økologi, altså hvordan organismer (levende vesener) og naturen virker sammen og tilpasser seg hverandre og evolusjon, som sier noe om hvordan organismer og arter endrer seg, dør ut og oppstår igjen. Han har skrevet mange bøker om dette og fått mange fine priser. Han leder også et forskningssenter i Oslo som forsker på klimasystemer i menneskenes tidsalder (Anthropocene). DAG er 64 år og har vokst opp på Lillehammer.

Erik har studert glasiologi på universitetet i Svalbard og fullførte mastergraden sin i sommer. Han har jobbet med å fotografere isbreer og sammenliknet de nye bildene med gamle bilder. Erik er 24 år og har en pappa som er professor i glasiologi. Så selv om han er ung, har han vokst opp med isbreer og forsket på hvordan isbreene har smeltet og forandret seg de siste årene. Erik har vokst opp i Sverige.  

Henrik H. Svensen er en norsk geolog og sakprosaforfatter (det betyr at han skriver bøker om det faget han er spesialist i). Han er forsker ved Institutt for Geofag, Universitetet i Oslo. Geologi er læren om jordens opprinnelse, oppbygging og forandring. Det betyr at han kan mye om stein og fjell, og alt det som jorden er bygget opp av. Han har særlig forsket på vulkanisme og fortidens geologiske naturkatastrofer. Svensen tok doktorgrad i geologi ved Universitetet i Oslo i 2000. Henrik er 50 år og er fra Fredrikstad.

Petter Bøckmann er Zoolog og lærer ved naturhistoriske museum ved universitetet i Oslo. Han har hovedfag i biologi, men er altså spesialist på dyr. Han er særlig en forkjemper for ulven. Petter er 53 år og er født og oppvokst i Oslo.

Se video her!

  • Legg inn tekst
  • Legg inn tekst
  • Legg inn tekst
  • Legg inn tekst