I møte med fienden

For andre gang sitter jeg oppslukt i den samme dokumentaren. Første gang fikk den tid til å synke. Denne gangen får jeg tid til å tenke. Rasisme, nasjonalisme, ekstremt høyrevridde ideologier presentert gjennom Deeyha Kahns nærgående kamera. Deeyha er en norskpakistansk kvinne i tredveårene, som i sine yngre dager var mer kjent som artisten Deepika. En av hennes hiter på 90- tallet var ”Get off my back” og hun ble spådd en lysende karriere i musikkbransjen. Hun ble fordrevet fra Norge etter trusler fra Islamske fundamentalister. Nå står hun støtt som en dyktig dokumentarregissør.

I filmen møter hun den høyreekstreme undergrunnen i USA. Ikke minst er hun tilstede i Virginia den fatale dagen i juli, da fredsaktivist Heather Heyer blir drept av en høyreekstrem demonstrant. Hendelsen rystet en hel verden, da en av demonstrantene fra høyresiden regelrett kjørte bilen inn i mengden av motdemonstranter, drepte Heather og skadet mange flere i byen Charlottsville. Men filmen tar seg også inn i andre miljøer. For det meste representeres nasjonalister, rasister og jødehatere gjennom frittalende unge menn tilhørende arbeiderklassen. Dokumentaren nærmer seg en grøsser når vi får et lite glimt inn i det høyreekstreme ”hvit makt”- miljøet i USA. Menneskerettsaktivisten og filmregissøren Deeyha får innpass i det høyreekstreme miljøet og kommer tett på. Det er forbilledlig hvordan hun balanserer innleggene og til stadighet minner dem om sin egen opprinnelse, som selverklært venstrevridd og muslim. Dette er en film alle bør se, uavhengig av politisk ståsted.

I 2013 ble Deeyha den første nordmann til å vinne en Emmy. Hun har en god og lun tilnærming til sine temaer og oppnår resultater med sine filmer. ”I møte med fienden” er dokumentarskaping på sitt beste. Nå venter dokumentaren fra samme regissør: Jihad: A story of the other, om Jihads hellige krigere. Dette føler jeg blir en herlig Dokusommer.

Del på sosiale medier